Stäng

Du skickas nu till Ticnet

Hoppas bokningen gick bra!

Din webbläsare blockerar popups

Öppna i webbläsare

Leif

Leif om Leif

Sundsvalls första punkare, simmare på elitnivå och en av grundarna till Teater Galeasen.
I ”Leif” berättar Leif Andrée sin historia. Om alkohol, våld, teater, politik och kärlek.

Fyra veckor innan premiär var Leif Andrée nära att ställa in. Att prata om sitt liv i Stjärnorna på slottet var en sak, men att dela det mest privata direkt med en publik i föreställning efter föreställning? Det var insikten om att hans ofta mörka livshistoria kunde få andra att känna hopp som fick honom att våga.

Redan som treåring flyttade han hemifrån första gången, då som fosterbarn när hans biologiska pappa åkte in på Långholmen. Efter ett halvår återvände Leif till familjen och kom att växa upp i en tvåa i Aspudden med tre syskon, sin mamma och nye pappa Rune, som var murare. När Rune gick bort alltför tidigt levde de på mammans änkepension. Det blev mycket gröt.

Sexton år gammal flyttade han igen, till Sundsvall. Hans mamma hade träffat en ny man som slog honom och familjen sönder och samman. Simning på elitnivå blev hans räddning. Den och punken som tog honom med storm med sin enorma frihetskänsla. Sex Pistols explosiva energi inspirerade och han blev trummis i punkbandet Pizzoar – och en av Sundsvalls första punkare. I förlängningen var det också punkens solidariska inställning till vem som får vara med – alla – som fick honom att bli skådespelare. 1983 var han med och grundade fria gruppen Teater Galeasen och fick sitt genombrott som skådespelare.

Det var Stadsteaterns chef Anna Takanen som kom med idén till Leif efter hans medverkan i Stjärnorna på slottet. Under ett halvårs tid mötte han dramatikern Lucas Svensson och skrev manus.

– Det var som att gå i terapi, säger Leif Andrée.

Under spelperioden på Stockholms stadsteater har han mött många olika reaktioner:

– Jag står alltid kvar på scenen efter föreställningen, det är massor med människor som har liknande erfarenheter, i det stora och i det lilla, allt är ju relativt. Man upplever fattigdomen och utsattheten på olika sätt, men den är ändå universell. Så jag står kvar och pratar med människor, säger Leif Andrée.

Med sig på scenen har han Susanna Risberg, som räknas till en av landets främsta gitarrister. För regin står Ole Anders Tandberg.

Biljetterna släpps 8 augusti!

---

Pressklipp

...så jäkla bra ... hans djupt gripande berättelse … gestaltad på ett makalöst engagerande sättAftonbladet

Han är en unik skådespelare, en av våra stora. Dagens Nyheter

...en av svensk scenkonsts mest levande personligheter berättar sitt livs historia ... Det är inte en död minut Expressen

Andrée gör det så humoristiskt, autentiskt och charmerande begåvat. Det är modigt, självutlämnande och stundom mycket smärtsamma vittnesmål han framför från en värld som aktualiserar debatten om barnfattigdom och klassfrågor. Svenska Dagbladet

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 150 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

När 16 oktober

Var Vävenscenen

Pris 120 - 240 kr

Genre Ord, Teater

Längd 2 timmar, 30 min (Paus)

Arrangör Umeå Teaterförening

Medverkande Leif Andrée, Susanna Risberg
Manus Lucas Svensson och Leif Andrée
Regi Ole Anders Tandberg

24 mar

Hotel Paradiso

27 mar

So Sorry

27 mar

Sällskapsrummet

30 mar

Live på Bio - Valkyrian

1 apr

Backbone - Gravity & Other Myths

3 apr

Klubb Fanny: PK-fittan

7 apr

I huvudet på Alfhild Agrell

15 – 16 apr

Lunch- / middagsteater - När prinsen kom till byn

27 apr

UNDER [är jag] BAR

7 maj

Märgben

11 maj

Live på Bio - Karmelitsystrarna

13 – 14 maj

Lunch- / middagsteater - Imitera! Solo

16 maj

Nationalparken

21 maj

Ett dockhem 2

13 – 15 sep

Hög Tid

29 – 30 nov

Cirkus Cirkör - Epifónima

Inga evenemang motsvarade de sökkriterier du valt.