Häxor - När drevet går

Ett revolutionärt folklustspel där skeletten kräver upprättelse och ber oss skärskåda vår egen tid.

Vad var det som gjorde det möjligt att avrätta 300 oskyldiga kvinnor? I Häxor – När drevet går kopplas dåtidens häxjakter ihop med nutidens näthat och synliggör människans mörka förmåga att stöta ut oönskade delar av samhällskroppen. För visst går dreven fortfarande.

Det är den största massavrättningen i svensk fredstid. 71 människor halshöggs och brändes på bål 1675 i Torsåker, Ångermanland, anklagade och dömda för häxeri. I ett svep dödades en tiondel av bygdens befolkning – och var femte kvinna.

I Häxor återvänder regissören Maria Löfgren och manusförfattaren Therese Söderberg till den hysteriska tiden för trolldomsprocesserna och drar paralleller till nutidens näthat och kvinnoförakt. Det handlar om makt, motstånd och jakten på syndabockar när dåtidens förföljelser kopplas samman med dagens verbala attacker i sociala medier, med sexism och populism.

I föreställningen får vi följa arbetarkvinnan Kerstin vars ovanliga överlevnadsförmåga paradoxalt nog ska leda till hennes död. Tillsammans med maken August är hon med om en olycka på sjön där August drunknar medan Kerstin, vars pappa lärt henne simma, klarar sig. Men förmågan att flyta på vatten ses som ett tydligt bevis på häxeri och Kerstin blir en av de 71 som ska komma att avrättas på det ångermanländska Bålberget.

Den tunga tematiken till trots innehåller föreställningen en stor dos avväpnande humor och håller ett rasande rappt tempo. Fyra skådespelare gör tillsammans 71 roller och gestaltar alltifrån häxförklarade kvinnor, journalister och rökare till näthatare och mansgrisar. Musiken och ljussättningen knyter skickligt ihop pjäsens många scener och tillsammans med natthäxor, penisgudar och lättkränkta kardinaler försöker föreställningen reda ut trolldomsprocessernas uppkomst, vad som egentligen hände och vem som låg bakom.

PRESSKLIPP
En mer underhållande historieundervisning ser man sällan. … Till sist går man ut berörd, med något att bevara i hjärtat.
Sundsvalls Tidning

När 17 mars

Var Väven

Genre Teater

Längd 2 timmar 30 minuter (Paus)

Arrangör Riksteatern, Teater Västernorrland, Umeå Teaterförening

Medverkande Camilla Ericsson, Anja Rajic, Malin Halland, Inga Onn
Manus Therese Söderberg
Regi Maria Löfgren

lördag 17 mars

kl 18:00 - Väven

Studerande: 160 kr

Ungdom: 90 kr

FATTA! med Cleo och JUCK

FATTA FT CLEO & JUCK PREMIÄRFEST x 19 JANUARI X HUNDRA

Bolsojteatern - Romeo och Julia

Lunchteater - Legender

Bacchae – prelude to a Purge

Metropolitan - Tosca

31 jan – 26 apr

Klubb Fanny

2 – 3 feb

De redan frälsta

William Spetz - Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?

MaMa Dada

10 feb – 21 apr

Glupahungern

Sincerely Solo

14 feb – 25 apr

Åskådarskolan

19 – 20 feb

Lunch- / middagsteater - Världens bästa Allan!

2 solon av Alma Söderberg

Lunch- / middagsteater - Vemodiga vulkanutbrott

Landscapes of I

Häxor - När drevet går