Close

You're being redirected to Ticnet

We hope the booking went well!

Your browser is blocking pop ups

Open in browser

Dödsdansen - Marie Göranzon & Gunilla Nyroos

Svenska scendrottningar tolkar Strindberg

Två av våra starkast lysande dramatiska stjärnor under ett halvt sekel möts på scen! Gunilla Nyroos och Marie Göranzon – i humoristisk och filosofisk ”Dödsdansen”.

Två skådespelerskor möts på ett öde scengolv och väntar på något som ska ske. Dåtid och nutid möts i det repetitiva undersökandet av nuet, rollerna och iscensättningen. Kampen mellan livet, teatern och hur det ska sluta. Strindbergs Intima Teater ger en existentiell och humoristisk föreställning med två av Sveriges mest tongivande skådespelerskor.

Flerfaldigt prisbelönta Marie Göranzon utbildades vid Dramatens elevskola 1964–1967 och har därefter tillhört Dramatens ensemble. Bland hennes över fyrtio rolltolkningar kan nämnas Eleonora i Strindbergs Påsk, Nina i Tjechovs Måsen och Mary Tyrone i O’Neills Lång dags färd mot natt som gav henne O'Neill-stipendiet. Men hon har också medverkat i film och TV – till exempel i folkkära Beck-filmerna. Hon skådespelade i Dödsdansen redan för trettio år sedan, som Alice i Lars Noréns regi, och rosades då för sin intensiva och autentiska rolltolkning. Men det här – det blir något helt annat!

Gunilla Nyroos har genom åren varvat arbete på teater, film och TV. Hon har gjort en lång rad uppmärksammade roller, bland annat i publikfavoriterna Hem till byn (1971–2006) och Raskens (1976). För huvudrollen i Lennart Hjulströms film Berget på månens baksida tilldelades hon en Guldbagge. 1994 följde anställning på Dramaten där hon både regisserat och skådespelat, varvat med inspel på bland annat Stockholms stadsteater och Riksteatern. Hon har samarbetat med dramatikern Lolo Amble sedan 2015.

Ur recension i Svenska Dagbladet:

"Det blir flera metalager när Marie Göranzon och Gunilla Nyroos ska repetera Strindbergs ”Dödsdansen”. Här handlar det om livets erfarenheter och skådespelarens yrke."

"Och dialogen böljar så lekande lätt de två dramadrottningarna emellan att den nästan känns improviserad, liksom uppfunnen i stunden och nära dem själva."

---

Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

When 11 April

Where Vävenscenen

Price 100 - 460 kr

Genre Comedy, Theater

Length ca 1 timme

Organizer Umeå Teaterförening, ABF

MedverkandeMarie Göranzon, Gunilla Nyroos
ManusLolo Amble, August Strindberg
RegiAnna Pettersson
Musik och ljusGustave Lund
ProduktionStrindbergs Intima Teater

2 May

Ingen vet alls hur jag har det - Iiris Viljanen och Stina Ekblad

6 – 7 May

Lunch-/Middagsteater: Violet Green

11 May

Opera (live) på bio – Madama Butterfly

23 May

Vajlett och Rut

25 May

Baba Karam

31 May – 1 Jun

Midsommarnattsdröm

6 Jun

En blågul cabaret

15 Jun

Spelman på taket

3 Sep

Circus Baobab - Yé!

9 Oct

VUXENLEKAR - En standup om att inte vilja bli stor

1 – 2 Nov

Monstrets tid

No events matched entered search criteria.