Väckarklocka, jubileumsversionen

Leve rösträtten - 100 år!

100 år av kvinnlig rösträtt. 2019 firar Riksteatern Elin Wägners och andra föregångares framgångar med tårta och ställer sig samtidigt frågan: Vad ringer väckarklockorna för idag?

2019 är det 100 år sedan Sveriges riksdag beslutade om kvinnlig rösträtt och två år senare, 1921, blev beslutet verklighet då både män och kvinnor fick rösta i riksdagsvalet.

– Vi behöver verkligen fira stora framgångar vi haft för mänsklighetens befrielse, säger regissören Maria Löfgren.

Våren 2019 ger sig Väckarklocka, jubileumsversionen ut på vägarna i Sverige med tårtor, ballonger, mikrofoner, pärmar och skrivmaskiner i bagaget. Pjäsen har lånat sin titel från Elin Wägners bok Väckarklocka från 1941.

– Vad är en väckarklocka? Vad är en ringsignal? En ringsignal tänker jag är när nånting går igång i mig, nånting som berör min inre själ och som gör att jag vill berätta något, säger Maria Löfgren.

Wägners bok är en debatterande essä om begynnande miljöförstöring som kretsar kring begreppen kvinna, jord och fred. Hon var tre decennier före sin tid och boken bemöttes med negativ kritik. När andra utgåvan kom 1978 hade utvecklingen hunnit i fatt Wägner.

I Riksteaterns uppsättning kommer rösträttskämpen Wägner på besök från det tidiga 1900-talet till dagens Sverige. Hon kommer för att fira 100-årsjubileet av den kvinnliga rösträtten och för att få höra vilka frågor som engagerar i samhället idag. Pjäsen utspelar sig i en återvinningscentral bland blommiga blusar, byråkratkostymer, yogamysbyxor och arbetarskjortor. Det blir både ett tillfälle att fira framgångar och att sörja det som ännu inte uppnåtts.

Uppsättningen utgår från Wägners Väckarklocka men den bygger också på nutida berättelser som samlats in från hela Sverige i vår tid. Föreställningen är en del av Riksteaterns långsiktiga satsning Demokratins gränser.

När 20 februari

Var Vävenscenen

Genre Teater

Längd 2 timmar, 30 min (Paus)