Spring, Uje, spring - soloversionen

Uje Brandelius – nu tätare, närmare

Han gjorde succé med sin självbiografiska popmusikföreställning »Spring, Uje, spring«, om livets oväntade vändningar 2017. Nu är han tillbaka med den intimare soloversionen.

När Doktor Kosmos frontfigur Uje Brandelius släppte sin första soloplatta »Spring, Uje, spring« hösten 2015 var han ovetande om att han någon månad senare skulle få ett omvälvande sjukdomsbesked. En musikföreställning började planeras på en liten teater i Stockholm och i samma veva märkte han att kroppen inte lydde som den skulle. Morgontidningen prasslade ovanligt mycket och vänsterhanden klarade inte av pianotangenterna lika bra. Uje Brandelius hade fått Parkinsons sjukdom och den nya skivan med poppig diskbänksrealism fick plötsligt en helt annan relevans. Mellan textraderna om vardagen som småbarnsförälder, om storhandling, jobblunch och dagishämtningar undrade livet vad som måste hinnas med innan man dör.

Den påbörjade föreställningen transformerades till en slags metateater: om att göra en show när Parkinsondiagnosen oväntat dimper ner. I vårdtypiska blå skoskydd, greppar Uje Brandelius skickligt ett blytungt ämne utan att bli banal. Med stora mängder mörk humor och pratig ironi avhandlar han sin sjukdom och sina räknade dagar som tillräckligt frisk.

Uje Brandelius har gjort sig känd som sångare i popbandet Doktor Kosmos som startades under tidigt 90-tal.

PRESSKLIPP OM POPMUSIKFÖRESTÄLLNINGEN
Den här lilla föreställningen är nog det finaste man kan se på en scen just nu. Den borde skickas ut i landet, eller kanske filmas av och sändas i tv på julafton. Varje jul. - DAGENS NYHETER

Det bästa man kan se på en svensk scen det här året. - DAGENS INDUSTRI

Uje Brandelius, ditt jävla geni! … Plötsligt, i en liten källare på Sigtunagatan till bredden fylld med kärlek, så bara brast det för mig. Jag grät, skrattade, tröstades och såg äntligen ett hopp om framtiden! … Jag har aldrig sett nått bättre. Nånsin. - HENRIK SCHYFFERT