Stäng

Du skickas nu till Ticnet

Hoppas bokningen gick bra!

Din webbläsare blockerar popups

Öppna i webbläsare

Shirley Valentine

Maria Lundqvist - Shirley Valentine


Hjärtat bultade när hon fick frågan om att spela Shirley Valentine.

– Gillar man mig kan man komma och titta i två timmar och 40 minuter, säger Maria Lundqvist som gör monologens enda roll.

Livet har gått Shirley Valentine förbi. Hemma i köket steker hon potatis och lök till sin man. Barnen har flyttat hemifrån liksom kärleken. Hon pratar med väggarna och undrar hur hon blev den hon blev. Plötsligt bjuder hennes väninna med henne på en semesterresa till en grekisk paradisö. Hon packar väskan i hemlighet. Kan hon bli någon annan i medelhavsbris och sammetsmjuk natt?

Det var just i Grekland under semestern som regissören Edvard af Sillén fastnade för den brittiska hemmafrun i övre medelåldern. Han hade sina misstankar om att Shirley Valentine inte skulle ha åldrats väl – Willy Rusell skrev monologen 1986. Men där hade han fel. Under den grekiska solen mötte han ett manus som pendlar mellan komik, nästan stand up, och tungt drama. Han ömsom grät och ömsom skrattade på stranden.

Edvard af Sillén är bekant som regissör, manusförfattare och rapp kommentator i Melodifestivalssammanhang och har också skrivit manus till Helena Bergströms och Colin Nutleys filmer En underbar jävla jul och Medicinen. För teaterscenen har han bland annat regisserat Stig Larssons VD på Stockholms stadsteater med Helena Bergström i titelrollen.

I Shirley Valentine är det folkkära Maria Lundqvist som står på scenen. Hon berättar att hennes hjärta bultade och att kroppen svettades när hon fick frågan om att göra Shirley Valentine:

– Det gör den alltid när jag får förfrågningar som jag vet kommer ta hela mig i anspråk, säger den dubbelt Guldbaggebelönade skådespelerskan.

I Grekland möter Shirley Valentine Kostas – en kärleksbudbärare som får henne att älska sig själv.

– Jag tror att publiken kommer att kunna känna igen sig i den här otroliga längtan, i det svåra att våga och fnittret, det goa i att faktiskt ge sig hän och se att vad fasen, vi kan, vi måste våga, säger Maria Lundqvist.

Pressklipp

Men det är när fnissen tystnar och det stora vemodet kommer in som hennes Shirley griper tag i hjärtat. Det här luktar långkörare. Och lök. Aftonbladet

Hon bjuder på en storartad kväll. Att Lundqvist är en skådespelare som behärskar soloformatet som helkväll har hon redan visat (…) Här briljerar hon igen. Totalt, i Shirleys alla lägen. GP

...lysande Maria Lundqvist. Dagens Nyheter

Från första stund har hon full publikkontakt och kammar hem applådkaskader för varje smårolig oneliner. Ändå ligger hennes storhet främst i den underliggande smärta hon bara låter skymta. Dagens Nyheter

Helheten är charmigt avslappnad, replikerna sitter perfekt. Svenska Dagbladet

Maria Lundqvist har dynamiken helt i sin hand, både rollens och publikens. Göteborgs-Posten

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 150 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

När 15 november

Var Idun, Umeå Folkets Hus

Pris 120 - 240 kr

Genre Humor, Teater

Längd 2 timmar, 40 min (Paus)

Arrangör Umeå Teaterförening och ABF

Manus Willy Russel
Översättning och regi Edward af Sillén
Scenografi Lars Östberg
Ljus Mikael Kratt
Koreografi Per-Magnus Andersson
Mask David Julio
Kostym Sigge Avander
Medverkande Maria Lundqvist

24 mar

Hotel Paradiso

27 mar

So Sorry

27 mar

Sällskapsrummet

30 mar

Live på Bio - Valkyrian

1 apr

Backbone - Gravity & Other Myths

3 apr

Klubb Fanny: PK-fittan

7 apr

I huvudet på Alfhild Agrell

15 – 16 apr

Lunch- / middagsteater - När prinsen kom till byn

27 apr

UNDER [är jag] BAR

7 maj

Märgben

11 maj

Live på Bio - Karmelitsystrarna

13 – 14 maj

Lunch- / middagsteater - Imitera! Solo

16 maj

Nationalparken

21 maj

Ett dockhem 2

13 – 15 sep

Hög Tid

29 – 30 nov

Cirkus Cirkör - Epifónima

Inga evenemang motsvarade de sökkriterier du valt.