Stäng

Du skickas nu till Ticnet

Hoppas bokningen gick bra!

Din webbläsare blockerar popups

Öppna i webbläsare

Jag är en annan nu

Mor- och dotterdrama med drastisk humor och stort skådespeleri

Ann Petrén som självupptagen mamma, slagfärdig, arrogant och hjälplös. Frida Westerdahl som dottern som kämpar – mot cancern och med att nå fram till modern. I Björn Runges drastiskt komiska pjäs utgår han från sina egna erfarenheter av sjukdomen.

Claire är 74 år, frånskild och isolerad i sin rullstol i den trånga lägenhet hon kallar "fågelholken". Miriam, hennes dotter, är en 43-årig teaterregissör som upplever att kollegorna, istället för att stötta henne, hugger likt hungriga vargar.

Claire har opererat höften, Miriam har cancer. Regissören och dramatikern Björn Runges pjäs, som delvis utgår från hans egna erfarenheter av cancer, beskriver relationen mellan en självupptagen mamma och hennes dotter. På väg till och från behandlingen på sjukhuset tittar Miriam förbi hos Claire som mest pratar om sig själv – kanske som ett sätt att hålla paniken borta? Hon pratar om sitt liv, sin ålder, om att sluta röka.

Dotterns sjukdom vill hon inte ta in, Miriams cancer blir en parentes. Men Miriam vill både leva och nå fram till modern, innan det är för sent. Deras möten kommer så småningom förändra relationen på djupet.

Trots sitt mörka tema är pjäsen både livsbejakande och humoristisk:
– En av Björn Runges talanger är att skriva väldigt drastisk, komisk dialog mitt i ett väldigt mörkt landskap som den här pjäsen utspelar sig i. Livet är ju komiskt även när det är svårt, säger Ann Petrén som spelar Claire. Hon har samarbetat med Björn Runge flera gånger tidigare och bland annat vunnit två guldbaggar för sina roller i hans filmer Om jag vänder mig om och Happy End. Björn Runge vann själv två guldbaggar för den förstnämnda.

Miriam spelas av Frida Westerdahl som synts i flera tv-serier, filmer och i ett flertal roller på både Dramaten och Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm. Svenska Dagbladets recensent utnämnde henne till "allra roligast" i Jonas Gardellmusikalen Livet är en schlager där hon gjorde "mördande parodiska schlagersångerska(n) Sabina".

PRESSKLIPP

Ann Petrén blandar brutal humor med maktlöshet […] Nedtonat, men med en laddad, rak och koncentrerad kontakt med publiken […] Runges text och uppsättning glider skickligt mellan svart humor, råhet och ångest. SVENSKA DAGBLADET

Ann Petrén gestaltar fenomenalt rollens vimsiga sätt. AFTONBLADET

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 150 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

När 1 mars

Var Vävenscenen

Pris 120 - 240 kr

Genre Teater

Längd 1 timme, 15 min

Arrangör Umeå Teaterförening

Manus & regi Björn Runge
Scenografi & kostym Annika Nieminen Bromberg
Ljus Max Mitle
Mask Maria Reis
Musik Linda Spjut
Animationer Heléne Berg
Medverkande Ann Petrén och Frida Westerdahl

24 mar

Hotel Paradiso

27 mar

So Sorry

27 mar

Sällskapsrummet

30 mar

Live på Bio - Valkyrian

1 apr

Backbone - Gravity & Other Myths

3 apr

Klubb Fanny: PK-fittan

7 apr

I huvudet på Alfhild Agrell

15 – 16 apr

Lunch- / middagsteater - När prinsen kom till byn

27 apr

UNDER [är jag] BAR

7 maj

Märgben

11 maj

Live på Bio - Karmelitsystrarna

13 – 14 maj

Lunch- / middagsteater - Imitera! Solo

16 maj

Nationalparken

21 maj

Ett dockhem 2

13 – 15 sep

Hög Tid

29 – 30 nov

Cirkus Cirkör - Epifónima

Inga evenemang motsvarade de sökkriterier du valt.