Föregångerskan

Mästerligt om rösträttskampen

Med 100 år av kvinnlig rösträtt är det hög tid att fira kampen för demokrati. Föregångerskan visar vägen till det historiska genombrottet. Nu gäller det att förvalta arvet.

Hon var en av många kvinnor som mobiliserade för den allmänna rösträtten, den stridbara fysikern Gulli Petrini. I början av 1900-talet blev hon kringresande agitator på heltid efter att ha sparkats från sin lärartjänst i Växjö. Det var alltför radikalt att undervisa om Darwins evolutionsidéer i det kyrkliga Småland.

I Föregångerskan uppmärksammas vi på kampen för den 100-årsjubilerande rättigheten. Här gestaltas Gulli Petrini med värme och pondus av en övertygande Catherine Westling. Med
glimten i ögat guidas vi genom eldiga rösträttsmöten och åren av kamplust. Men vi får också
möta motståndet, bakslagen och hatet – och påminnas om att den sista striden för jämlikhet ännu inte är avgjord.

Föreställningen har producerats av Regionteatern Blekinge Kronoberg och har spelats över
100 gånger sedan premiären 2017. I Umeå framförs Föregångerskan på Kvinnohistoriskt
museum.

PRESSKLIPP