Åskådarskolan

Direkt i anslutning till Sincerely Solo och Kejsarn av Portugallien bjuds scenkonstens viktigaste medspelare, publiken, in till ett öppet samtal. Tillsammans med kritikern Ylva Lagercrantz Spindler och en representant från uppsättningen diskuterar vi det verk vi just har sett. I Åskådarskolan går det att vara publik och kritiskt tänkande, objekt och subjekt, på en och samma gång. Åskådarskolan finns redan i flera latinamerikanska länder och har blivit både uppskattat och uppmärksammat - 2017 arrangerades publikmötet för första gången i Sverige, på Folkteatern i Gävleborg och Stockholms Stadsteater.

Åskådarskolan presenteras tillsammans med Kritiklabbet som arbetar med dagskritikens roll i en föränderlig offentlighet.

Åskådarskolan vilar på tio grundtankar:

1) Respektera publiken som ett laboratorium för åskådandet och som medskapare i verket
2) Ta den muntliga traditionen hos åskådar-kritikern på allvar
3) Ta teatern som en komplex kunskapsform på allvar, en som kräver studier i en mängd fält för att förstås
4) Ta fasta på olikheter, följandes kvalitetsmässiga kriterier
5) Bereda plats för ett möte mellan de dramatiska konstnärerna utanför gängse teatrala former
6) Studera ett material utan att för den skull formalisera undervisningen i en skolmässighet med förväntad kunskap och prov
7) Medverkan till en återkommande teatervana och skrivande av teaterns samtidshistoria
8) Skapa en plats av pågående lärande om historia och teori
9) Separera kategorin smak från kategorierna analys och argument
10) Verka för en djupare förståelse av åskådaren som aktör genom intervjuer, statistik och självbiografiskt skrivande

Läs mer om Åskådarskolan

Åskådarskolornas uppkomst i en lång rad latinamerikanska länder kan ses som ett tecken på dess potentiella nödvändighet i ett teatralt sammanhang. Men, varför lockar då åskådarskolan åskådarna? Kanske för att de inte definieras som en skock som fås till det ena eller andra genom dramaturgiska taktiker. I åskådarskolan går det att vara publik och kritiskt tänkande, objekt och subjekt, på en och samma gång. Vem vill inte, inför en sådan publik, själv vara publik?

När 14 februari – 25 april

Var Profilteatern & Väven

Genre Ord

Längd

Arrangör Umeå teaterförening och Kritiklabbet

Kritikern Ylva Lagercrantz Spindler, Anna Cedergren från Umeå Teaterförening, en representant från uppsättningen, samt ni, vår kära publik!

onsdag 14 februari

kl 20:20 - Profilteatern

onsdag 25 april

kl 21:40 - Väven

FATTA! med Cleo och JUCK

FATTA FT CLEO & JUCK PREMIÄRFEST x 19 JANUARI X HUNDRA

Bolsojteatern - Romeo och Julia

Lunchteater - Legender

Bacchae – prelude to a Purge

Metropolitan - Tosca

31 jan – 26 apr

Klubb Fanny

2 – 3 feb

De redan frälsta

William Spetz - Mormor jag vet att du är i himlen, men har du tid en timme?

MaMa Dada

10 feb – 21 apr

Glupahungern

Sincerely Solo

14 feb – 25 apr

Åskådarskolan

19 – 20 feb

Lunch- / middagsteater - Världens bästa Allan!

2 solon av Alma Söderberg

Lunch- / middagsteater - Vemodiga vulkanutbrott

Landscapes of I

Häxor - När drevet går