Close

You're being redirected to Ticnet

We hope the booking went well!

Your browser is blocking pop ups

Open in browser

Skapelsen

Dystopiskt och hoppfullt om föräldraskap, i klimatkollapsens tid


”Skapelsen” är ett innerligt och lekfullt drama om moderskap och framtidstro – med den akuta klimatkrisen som fond. Är vi den första generation som kan ana ett slut för mänskligheten på jorden?

Det är natt. Höggravida Hanna går upp för att kissa. Hon är ensam hemma, ändå är toalettdörren låst. Vem är där? Det visar sig vara My, Hannas ofödda dotter. My är vuxen och påstår att det är hennes lägenhet. Men hon känner igen sin mamma. Hon kan bara inte fatta att hon är ung… att de är lika gamla! Tiden har slagit en kullerbytta, två parallella tidsåldrar möts: år 2023 och 2063. Det svindlande mötet blottlägger hur mänskliga livsvillkor skiljer sig åt i olika tider. För My bär också på ett barn, precis som sin mor – men hon lever i en värld där nytt liv är en omöjlighet.

Enligt klimatforskaren Johan Rockström är det ekologiska nödläge vi befinner oss i just nu ”världens viktigaste berättelse”. Ada Berger försöker närma sig klimatkrisens ödesfrågor i detta nyskrivna relationsdrama om framtiden, dåtiden och vårt absoluta nu. Vad innebär det att ingå i en lång generationskedja och hur ska vi agera för att också våra barn ska kunna skaffa barn? Stora och allvarliga ämnen möter små mänskliga perspektiv i ett både humoristiskt och tankeväckande drama.

”Kanske har jag aldrig gjort en föreställning som är lika mycket för alla”, säger Ada Berger, som också står för pjäsens regi. Tidigare har hon bland annat skrivit och regisserat flera succéföreställningar baserade på Liv Strömqvists seriealbum.

Den Framtida Människan - Föreläsning inför teaterföreställningen

I anslutning till ”Skapelsen” arrangeras ett samtal med Kalle Grill, docent och universitetslektor i filosofi, som för närvarande leder ett forskningsprojekt om hållbarhetsbegreppet och dess koppling till framtida människor. Läs mer om Kalle Grill här: https://kallegrill.se/
Fredag 24 februari kl 18:00 på Fika-scenen i öppna foajén, Väven
Fri entré - ingen föranmälan krävs. Hjärtligt välkomna!
Läs mer i fb-eventet om föreläsningen.

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

When 24 February

Where Vävenscenen

Price 100 - 200 kr

Genre , Theater

Length 1 tim, 30 min

Organizer Umeå Teaterförening, Folkuniversitetet

Manus och regi: Ada Berger
Kostym: Daniel Åkerström Steen
Medverkande: Karin Bengtsson, Marianne Ferraud
Produktion: Riksteatern, Örebro Teater

3 Jun

Opera (live) på bio - Trollflöjten

8 – 11 Jun

Kartan över oss

15 – 16 Jun

Andra person singular

17 Jun

Teaterbuss - Wendy & Peter Pan

1 – 2 Sep

Remachine – Jefta van Dinther

29 Sep – 19 Oct

Barrikad

12 Oct

ÖSTERGREN OM ÖSTERGREN

8 – 12 Nov

Jernbanan

22 Nov

Encantado - Lia Rodriguez

6 Dec

Any attempt will end in crushed bodies and shattered bones - Jan Martens

No events matched entered search criteria.