Close

You're being redirected to Ticnet

We hope the booking went well!

Your browser is blocking pop ups

Open in browser

Sång till välfärden

En ouvertyr över vården och skolan. En hymn i dagiskön. En allsång i ABC-förort. Ett solo i Sápmi. Med sången till välfärden sätts sökaren på möjligheterna att leva bra i Sverige – eller åtminstone helt okej.

Med riksdagsvalet hägrande vid horisonten seglar det nyskrivna körverket Sång till välfärden ut på turné i vår. I lasten finns flera välbekanta välfärdsberättelser som sträcker sig från de svenska svältåren på 1870-talet till ockupationen av BB i Sollefteå. Vi möter undersköterskor, lokalpolitiker, konsulter, körledare, gravida kvinnor och dinosaurier i detta medley i folkhemston. Kanske blir det också någon krispig video från centralorterna längs Höga kusten, något citat från Olof Palme eller några verser nationalromantisk allsång?

Den fyra personer starka ensemblen, med bland andra skådespelaren Lennart Jähkel samt körledaren och musikern Kaya Ålander, får på varje spelort sällskap av en lokal kör, i Umeå och Nordmaling medverkar Björkstakören. Kören utgör hjärtat i föreställningen som tar sitt avstamp i den svenska körtraditionen.

Sång till välfärden är ett poetiskt inslag i valrörelsen och en jakt på det goda svenska livet. Här når flera brännande frågor ytan: Varför stannar inte tågen där människor bor längre? Hur långt får det rimligtvis vara till närmaste närakut? Ska alla med? Och vart tog egentligen posten vägen?

– Välfärden blir säkert en stor valfråga. Det här är ingen en politisk pamflett utan snarare ett känslosamt rum, en katedral, där man får känna saker inför välfärden och där det finns utrymme för både sorg och tacksamhet, säger Sara Parkman som tillsammans med Hampus Norén skrivit musiken.

Sara Parkman, som gjort succé med folkmusikkabarén Fäboland, har också skrivit föreställningens manus tillsammans med Alexandra Loonin. Bakom Sång till välfärden står även regissören Lisa Färnström som tidigare gjort produktioner som Fäboland, Den svenska demokratins historia och Olydnad som spelades på Väven i Umeå i höstas.
---
Samtal efter Sång till välfärden - kl 17.30 - 18.30 på Fika, Väven
Välkommen på kaffe och samtal direkt efter föreställningen. Vilka tankar, frågor och känslor har denna mix av körsång och nedslag i välfärden väckt! Är välfärden till för alla? Medverkar gör Anders Lidström (professor i Statsvetenskap som forskar om lokal, regional och urban politik och förvaltning), Malin Ackermann (glesbygdskämpe och demokratiaktivist från Lycksele), Christine Bylund (doktorand i etnologi med egen erfarenhet av att leva med personlig assistans som undersöker hur möjligheterna skiftat för de som är beroende av stöd). Joakim Rindå (Riksteatern) är samtalsledare.

--
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 150 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

When 15 April

Where Väven

Price 110 - 220 kr

Genre Choir, Music

Length 1 timme och 30 minuter

Organizer Umeå Teaterförening, ABF

Medverkande Lennart Jähkel, Kaya Ålander, Björkstakören samt två studenter från Kungliga Musikhögskolan
Manus Alexandra Loonin, Hampus Norén och Sara Parkman
Musik Hampus Norén och Sara Parkman
Regi Lisa Färnström

20 – 21 Apr

Glupahungern

21 Apr

Slutet enligt Rut

21 Apr

Åskådarskolan

23 – 24 Apr

Dance for me

25 Apr

Kejsarn av Portugallien - UTSÅLT

26 Apr

Klubb Fanny

26 Apr

Roots

28 Apr

Live på Bio - Askungen

4 May

Samtal på väg - mellan Scylla och Charybdis - INSTÄLLT

9 May

När du går på känsla är du alltid i tid

17 May

Det politiska spelet

25 Aug

Medborgarbandet

2 Sep

Metsä - The Forest Project

13 Sep

Hot Brown Honey

6 Oct

CARL-EINAR HÄCKNER PÅ IDUN

No events matched entered search criteria.