Close

You're being redirected to Ticnet

We hope the booking went well!

Your browser is blocking pop ups

Open in browser

Only Bones 1.0

Gränslös fantasi på minimal yta


En artist, en lampa. En dryg kvadratmeter stor scen. Ingen text, ingen berättelse. Minimalt med rekvisita. Only bones 1.0 gör begränsningar till möjligheter.

Vad händer om man bara har sin egen kropp att jobba med? Man kanske tappar huvudet och låter händerna sväva som fiskar i en ocean fristående från den övriga kroppen? Modellerar ansiktet till gummiaktiga, häpnadsväckande uttryck? Låter lederna leka i rytmiskt knaster eller får fötterna tala för sig själva?

Ensam på scenen i Kallo collectives ordlösa, minimalistiska och humoristiska Only bones 1.0 står det fysiska fenomenet Thom Monckton. Broadway Baby beskriver Moncktons förmåga i en recension av föreställningen: "Hans lekfulla, hypnotiserande, bedrägligt enkla hälften-clown-hälften-fysiskteater-akt får dig att glömma bort hur den mänskliga kroppen är tänkt att fungera".

Thom Monckton är uppvuxen på Nya Zeeland och bor nu i Helsingfors. Han, Jenni Kallo och Sampo Kurppa möttes under utbildningen i fysisk teater på den internationella teaterskolan Lecoq i Paris. I Helsingfors fann de Sakari Saikkonen och efter en världsomspännande turné som gick genom källarteatrar i Nya Zeeland, franska Guyana, Tbilisi, Mexico city och norra Finland bildades Kallo Collective 2011.

Only bones 1.0 ingår i en serie av minimalistisk fysisk teater där artisten på scenen använder sig av restriktioner för att skapa ett verk. Reglerna är enkla. En lampa, en artist. Ingen text, ingen berättelse. Ljud. En dryg kvadratmeter stor scenyta. För ljussättning av Only bones 1.0 står Gemma Tweedie, också hon utbildad på Lecoq.

Kallo collecitves fokus ligger på mötet mellan fysisk teater och samtida cirkus med en humoristisk kärna. I Thom Moncktons tidigare enmansshower The Pianist och The Artist, som gjort succé över hela världen, genomförde han dramatiska och komiska trick och balansakter med hjälp av pianopall, flygelöverdrag, kristallkrona, palett, trappstege och bokhylla. Nu har han bara skinn och ben att jobba med. Och det är mer än nog.

När Umeå Teaterförening såg Only Bones 1.0 på Edinburgh Fringe 2019 bestämdes det omedelbart på plats att detta måste publiken i Umeå och norra Sverige få uppleva. Mixen av fantasi, humor och kroppslig kontroll var enastående. I oktober spelas föreställningen i Skellefteå, Åsele, Umeå och Sundsvall. 

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

When 18 – 19 October

Where Studion, Umeå Folktes Hus

Price 85 - 170 kr

Genre , Circus, Comedy, Family, Theater

Length ca 45 minuter

Organizer Umeå Teaterförening och Studieförbundet Bilda

Av och med Thomas Monckton
Ljus Gemma Tweedie
Musik & ljud Tuomas Norvio

25 Oct

Kroke

27 Oct

Mordet i Midlands

8 Nov

Live på bio - Figaros bröllop

9 – 10 Nov

Lunch- / middagsteater - Anna Bromée: Drömmen om regnbågen

13 Nov

Chefen

13 – 14 Nov

Cold Blood

17 Nov

Play 3.0

18 Nov

Klubb Fanny: Melody Farshin + Felicia Jackson

27 Nov

Sing Along - Les Misérables

27 – 28 Nov

ÆDNAN

3 Dec

Festival Normal - Mammorna

4 – 5 Dec

Soul Chain

4 Dec

Julfest med Franska Trion

7 – 8 Dec

Lunch- / middagsteater - Skuggteatern: Kallras

13 Dec

Live på bio - Turandot

17 Dec

1900 – En audiovisuell föreställning

8 Jan

Live på bio - Svansjön

19 Jan

Greatest hittils - Ronny Erikssons nya show

25 – 26 Jan

Lunch- / middagsteater - Anna-Lotta Larsson: Lovsång till kärleken

26 Jan

Middagsteater - Hans-Ola Stenlund: Skuggan

27 Jan

Live på bio - Löftet

5 Feb

Den förbjudna kärleken - Rickard Söderberg

4 – 6 Mar

Klungan - Toppa jaget

31 Mar

Umeå Poetry Slam - Final

26 – 27 Apr

Lunch- / middagsteater - Gunnar Eklund: Huset

14 May

20 år med mig – Özz Nûjen

27 – 28 Aug

ART

20 – 21 Oct

La Galerie

No events matched entered search criteria.