Close

You're being redirected to Ticnet

We hope the booking went well!

Your browser is blocking pop ups

Open in browser

Laika

Özz Nûjen, rymdhunden och uteliggarna


En herrelös hund som blev kosmonaut. Ett samhälle där allt fler faller igenom. I ”Laika” stiger Özz Nûjens rollfigur ner från rymden och säger som det är.

Laika var en herrelös hund i Moskva som blev kosmonaut. Hon klarade sig bara någonstans mellan fem och sju timmar i rymden innan hon dog av stress och överhettning. Den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini har lånat rymdhundens namn som titel för sin pjäs. Här blir hon en symbol för de fattiga och utstötta, men också för att se det som händer på jorden från ett annat perspektiv, från rymden.

I Laika har en man, Özz Nûjens rollfigur, till skillnad från rymdhunden återvänt till jorden. Han blir stammis i en bar och genom dess fönster ser han människor passera förbi. Där utanför rör sig de som har och de som inget har, de som hör till och de som är utanför. Med humor och allvar predikar han om samhällets brister. Sprickorna i samhällets fasad. Hur går det för lagerarbetarna som ingen ser men som alla de som handlar på nätet är beroende av? För gigarbetarna, de prostituerade, tiggarna och uteliggarna?

Pjäsen utgår från ett italienskt perspektiv, men drar också paralleller till det svenska samhället. Den handlar om så mycket mer än Gud, påven och Vatikanen och religionens mirakel. I berättelserna tar små underverk form. Kanske bor det ett mirakel i oss alla?

 – Det är en föreställning där man kommer att få skratta. För kan man skratta åt eländet, ja då kan man också ta tag i eländet och lösa det, säger Özz Nûjen

Scenbilden är avskalad: några pilsnerbackar staplade på hög, några golvlampor, en röd ridå. På pilsnerbackarna sitter Markus Räsänen som med sina melodier följer med i rymdmannens filosofiska och poetiska funderingar

Pjäsen är skapad av den italienske skådespelaren och författaren Ascanio Celestini, som också regisserar Özz Nûjen i Riksteaterns uppsättning.

Föreställningen rekommenderas från 16 år

---
Bli medlem i Umeå Teaterförening och få rabatt!
Med Scenpasset får du rabatt. Scenpass kostar 160 kr (50 kr för ungdom upp till 25 år) och gäller i ett helt år. Beställ på scenpass.nu eller köp direkt hos Biljettcentrum.

When 16 November

Where Vävenscenen

Price 100 - 200 kr

Age restriction 16 år

Genre , Theater

Length 1 tim 30 min

Organizer Umeå Teaterförening, ABF

Produktion: Riksteatern

Av: Ascanio Celestini
Kompositör: Gianluca Casadei  

Medverkande: Özz Nöjen (skådespelare) och Markus Räsänen (dragspelare)

7 Oct – 29 Dec

Tusen år av oss

9 Dec

Soul Chain – Sharon Eyal

10 Dec

Opera (live) på bio - The Hours

10 Dec

Julfest med Franska Trion och Muovipussi

11 Dec

HOLY

11 Dec

Kraja - Gnistrande vinterklanger

7 – 14 Jan

Teaterbuss: Musikanternas uttåg - slutsåld

27 Jan

Den overkliga sanningen om Bob Hund

7 Feb

SLICK

26 Feb

Carmen med förhinder

1 – 2 Mar

Kameliadamen

19 Mar

Opera på bio - Lohengrin

1 Apr

Opera (live) på bio - Falstaff

16 Apr

Opera på bio - Rosenkavaljeren

21 Apr

Backbone - Gravity & Other Myths

13 May

Peter Carlsson & Kjell Gustavsson R&B Orchestra

20 May

Opera (live) på bio - Don Giovanni

3 Jun

Opera (live) på bio - Trollflöjten

No events matched entered search criteria.